…de kracht ligt in de improvisatie. In de onmiddellijkheid. Dat je op het juiste moment de juiste beweging pakt. Als het klopt, heeft het een vanzelfsprekendheid, alsof de improvisatie altijd al heeft bestaan…
Viewpoints is een theatrale compositiemethodiek voor vorm en beweging gebaseerd op improvisatie. De oorspronkelijke methode van 6 Viewpoints (SSTEMS) is in de zeventiger jaren van de vorige eeuw door de Amerikaanse choreografe Mary Overlie ontwikkeld om improvisaties vanuit verschillende perspectieven (viewpoints) te organiseren en benoemen. Met name Anne Bogart heeft deze doorontwikkeld tot 9 Viewpoints en toepasbaar gemaakt op theater. De afgelopen 15 jaar heeft deze vorm een opmars gemaakt in Nederland. Viewpoints wordt in de praktijk vooral veel bij in de ontwikkelingsfase van theaterproducties gebruikt om op gestructureerde wijze vorm te geven aan de handelingen van de acteurs in relatie tot de ruimte. Hierbij is de spontane eigen inbreng van spelers essentieel, wat de methodiek ook voor improvisatiespelers een bruikbaar instrument maakt.
Viewpoints biedt concrete handvatten in het werken vanuit fysieke improvisaties gericht op het compositorisch denken. Het is een wijze van werken om vanuit het fysiek op zoek te gaan naar betekenis in spel en beeld. Het verlost je van de druk om alles vanuit jezelf te moeten bedenken. Je leert te vertrouwen dat het er al is. Dat je het laat ontstaan in plaats van te willen dat het ontstaat. Het opent mogelijkheden. Viewpoints leid je naar een groter bewustzijn, wat leidt naar meer keus en dat biedt meer vrijheid. Het traint je flexibiliteit om alles om je heen te registreren zonder direct zaken in te delen in bruikbaar of niet. Je leert spelen met grotere variatie.
Deze workshop is een introductie in het werken vanuit viewpoints en is zowel inzetbaar voor de speler op de vloer als in het proces van de maker of regisseur (bijvoorbeeld long-form formats).
Tijdens de workshop door Judith Bruynzeels (Judka Theatermakers) wordt met negen viewpoints gewerkt:
- Tempo
- Duur
- Kinesthetische reactie
- Herhaling
- Vorm
- Gebaar
- De (spel)ruimte / architectuur
- Ruimtelijke relaties
- Topografie (mis-en-scène)
De workshop start met het werken vanuit de intuïtieve impuls. In verschillende opdrachten, die zowel buiten als binnen worden gegeven train je om bewuste en actieve keuzes te maken vanuit een compositorisch denken.
Datum: zondag 12 april 2015
Workshoptijd: 13.00 – 17.30 uur
Diner: 18.00 – 19.00 uur
Presentatie en Open Podium: 20.00 – 22.00 uur (zelfde avond)
Deelnamekosten: €65,- (inclusief koffie/thee en diner, inclusief voorstelling, inclusief BTW).
Aanmelding: https://old.springintheater.nl/inschrijven
Facebook: op het gelijknamige Facebook-event wordt vaak aanvullende informatie verstrekt, handig dus om daar vrijblijvend aan te vinken dat je deelneemt!
[…] moet!’. Het eerste blokje van de avond is zoals altijd gereserveerd voor de deelnemers aan de workshop die in de voorafgaande middag heeft […]
[…] moet!’. Het eerste blokje van de avond is zoals altijd gereserveerd voor de deelnemers aan de workshop die in de voorafgaande middag heeft […]