fbpx
Oude website SpringinTheater
Workshops en Open Podium voor Improvisatietheater
Workshop: ‘Improvisaties op en met het Kernkwadrant’
Categorieën: Workshop

pas op valkuilVoor theater en films worden acteurs gecast: een castingdirector heeft een bepaald beeld bij een rol en zoekt daar gericht een specifieke acteur bij. Een goed acteur kan zich voegen naar een rol, maar zal soms ook ‘getypecasted’ worden. Vaak op uiterlijke kenmerken, soms ook op persoonlijke speelstijl of karaktersignatuur.

Improvisatiespelers hebben geen repetitietijd om aan hun rol te schaven en geven hun karakters en types vorm terwijl ze spelen, met als beschikbaar materiaal alleen zichzelf. Iedere improvisatiespeler heeft zijn eigen sterke en zwakke kanten, en vervalt snel in voorkeurstijlen  of –types. Ervaren spelers kunnen zich hier bewust van worden en daar gebruik van maken.

De methodiek van de kernkwadranten mag in Nederland voldoende bekend zijn, maar nog lang niet iedereen weet dat ze ook onuitputtelijk spelmateriaal biedt. In deze workshop wil Henk Hofman dat met de deelnemers onderzoeken op 3 niveaus:

  • Persoonlijk: wat zijn jouw kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën?
  •  Wat kun je ermee op het speelvlak, en welke methodieken van Keith Johnstone zijn hierop van toepassing?
  • Hoe kun je ze individueel en collectief inzetten (held en koor)?

Hoewel het niet verplicht is zou natuurlijk zonde zijn om de kans voorbij zou laten gaan om het geleerde direct in de praktijk uit te proberen voor het de kans krijgt te vervliegen in de drukte van het alledaagse leven. Om de inwendige mens te versterken en je mede-improspelers nóg beter te leren kennen voordat je samen op het podium stapt is tussen workshop en Open Podium een gezamenlijk diner inbegrepen (naar keuze vlees, vis of vegetarisch). Het programma  (onder voorbehoud) is als volgt:

13.00 – 15.00 – workshop
15.00 – 15.30 – koffiepauze
15.30 – 17.30 – workshop
17.30 – 19.00 – diner
19.00 – 19.30 – warming-up
19.30 – 20.00 – binnenkomst publiek
20.00 – 23.00 – open podium

Deelname aan workshop inclusief koffie, thee en een volledig diner kost slechts €60,- (incl. BTW)  en geeft automatisch toegang tot het Open Impro Podium. Opgeven kun je via het online inschrijfformulier (let op: er zijn ca. 14 workshopplaatsen beschikbaar, en de volgorde van aanmelding is bepalend).

Wil je liever de kat uit de boom kijken en pas ‘s avonds bepalen of je inspringt dan kan dat natuurlijk ook, de toegang tot het Open Impro Podium ’s avonds kost slechts €5,-. Let op: alle toeschouwers kunnen meespelen, maar het aantal plaatsen in zowel de workshop als het Open Impro Podium is beperkt.

Plaats: Mirliton Theater (Boven Clarenburg 93-2, 3511 CS Utrecht)

Aanvang: 2 februari 2014, 13.00 uur

Commentaren

commentaren

Laat een antwoord achter