fbpx
Oude website SpringinTheater
Workshops en Open Podium voor Improvisatietheater
Workshop: ‘Improvisatie & Mindfulness = Playfulness’
Categorieën: Workshop

Je kan ook goed spelen zonder een bal te raken.

―  Johan Cruijff

workshop: 'Improvisatie & Mindfulness = Playfulness’

Improviseren: dat is iets maken uit niets! Voor veel improspelers staan hun eerste succesmomenten goudomrand in hun geheugen gegrift. Het besef dat alles probleemloos op zijn plaats valt, zonder hard te werken en in flow. Een gevoel dat lijkt te vervagen naarmate de kennis die op gebied van mis-en-scène, verhaalstructuren en spelontwikkeling groeit. Met de instrumenten in de hand om meer grip op een scène te krijgen groeit ook het verantwoordelijkheidsgevoel, de angst om vast te lopen, prestatiedruk en zelfkritiek.

Improvisatietheater en Mindfulness gaan beide over de kunst van het minder in het hoofd en meer onbevooroordeeld aanwezig kunnen zijn. Ze zijn alle twee gericht op het accepteren van dat wat al aanwezig is. En met open aandacht in het moment zijn, zonder hardnekkig te streven naar een doel.  Mindfulness bied praktische en technieken die je trainen je aandacht te focussen op het hier en nu, en negatieve gedachten beter te beheersen. Er ontstaat weer ruimte voor creativiteit, mogelijkheden en spelplezier.

Het is prettig om te improviseren en te mediteren met speelsheid. Speelsheid zorgt ervoor dat je makkelijker loslaat en dat je je gedachten of emoties niet zo bloedserieus neemt. Je kunt dan afstand nemen van perfectie: speelsheid gaat niet over wat goed of fout is en geeft je ‘uitprobeer-zin’. Het mag weer gaan om het spel in plaats van de knikkers.

Playfulness is speelsheid serieus nemen en serieusheid speels.

In deze workshop combineert docent en faalkundige Remko van der Drift instrumenten uit improvisatietheater/theatersport met mindfulness, om deze ogenschijnlijke werelden op speelse manier samen te brengen.

Plaats: Mirliton Theater (Boven Clarenburg 93-2, 3511 CS Utrecht)
Datum: zondag 6 maart 2016
Workshoptijd: 13.00 – 17.30 uur
Diner: 18.00 – 19.00 uur
Presentatie en Open Podium: 20.00 – 22.00 uur (zelfde avond)
Deelnamekosten: €65,- (inclusief koffie/thee en diner, inclusief voorstelling, inclusief BTW).
Aanmelding: https://old.springintheater.nl/inschrijven
Facebook: op het gelijknamige Facebook-event wordt vaak aanvullende informatie verstrekt, handig dus om daar vrijblijvend aan te vinken dat je deelneemt!

Commentaren

commentaren

1 Commentaar to “Workshop: ‘Improvisatie & Mindfulness = Playfulness’”

  1. […] maart 2016: workshop Workshop: ‘Improvisatie & Mindfulness = Playfulness’  door Remko van der Drift (over de speelsheid van het moment die binnen impro zo belangrijk is, […]

Laat een antwoord achter