fbpx
Oude website SpringinTheater
Workshops en Open Podium voor Improvisatietheater
Workshop: ‘Large Group Impro’
Categorieën: Workshop

large group improHoe scherp ben jij nog? Speel je (onbewust) toch regelmatig op zeker? Ervaren theatersporters / improvisatie-spelers krijgen vaak te maken met spelvormen, situaties en scènes die bekend aanvoelen.  Terwijl juist onbekend terrein het uiterste vraagt van je impro-skills. Gaan de scènes die je speelt vaak ongeveer hetzelfde? Misschien hou je ongemerkt de touwtjes in handen en is het moeilijk om de scène niet langs het pad van je ervaring te dwingen. Durf jij het stuur nog echt los te laten?

December is een feestmaand vol recepties, familiebijeenkomsten en feesten en gezelligheid en masse. In deze laatste sessie van het Springintheater van het jaar  neemt  Berry van den Bos ons buiten de comfortzone van het overzichtelijke samenspel van protogonist en antagonist: beyond ’two is company three’s a crowd!’

In de lessen die ik aan verschillende theatersportgroepen geef, kom ik regelmatig ‘verstokte impro-spelers’ tegen. Spelers die geroutineerd zijn geworden in het improviseren. En dat bijt: flexibiliteit moet niet vastroesten. Mijn oplossing voor dit fenomeen: large group impro!

Door met veel mensen tegelijk scènes te spelen, kan je niet meer terugvallen op gewoontes die er stiekem zijn ingeslopen. Je moet uiterst scherp blijven om er met z’n allen een goeie scène van te maken. Chaos en verwarring liggen op de loer en slaan onverbiddelijk toe als je even verslapt. Wat kan je nog overzien en wat niet meer? Kan je dienstbaar spelen en ruimte geven om een ander te laten schitteren?

De large group impro vorm gebruik ik regelmatig in mijn theatersportlessen. Ook tijdens het theatersportweekend van 2012 heb ik hierover een workshop gegeven. En telkens weer blijkt dat spelers met deze vorm uitgedaagd worden om het uiterste uit hun impro-skills te halen.

In de training gaan we met verschillende opdrachten en technieken samen op zoek naar wat werkt: zowel voor jou als speler als voor de groep als geheel. Het resultaat is een voorstelling waarbij we met veel spelers tegelijk scènes gaan spelen over het reilen en zeilen op een kantoortuin, in een dorp of in andere gemeenschap. Op basis van losse inkijkjes ontstaat het verhaal.

Hoewel het niet verplicht is zou natuurlijk zonde zijn om de kans voorbij zou laten gaan om het geleerde direct in de praktijk uit te proberen voor het de kans krijgt te vervliegen in de drukte van het alledaagse leven. Om de inwendige mens te versterken en je mede-improspelers nóg beter te leren kennen voordat je samen op het podium stapt is tussen workshop en Open Podium een gezamenlijk diner inbegrepen (naar keuze vlees, vis of vegetarisch). Het programma  (onder voorbehoud) is als volgt:

13.00 – 15.00 – workshop
15.00 – 15.30 – koffiepauze
15.30 – 17.30 – workshop
17.30 – 19.00 – diner
19.00 – 19.30 – warming-up
19.30 – 20.00 – binnenkomst publiek
20.00 – 23.00 – open podium

Deelname aan workshop inclusief koffie, thee en een volledig diner kost slechts €60,- (incl. BTW)  en geeft automatisch toegang tot het Open Impro Podium. Opgeven kun je via het online inschrijfformulier In afwijking van de overige workshops kunnen aan deze workshop meer mensen deelnemen. Speciaal voor deze workshop wordt een aantrekkelijk progressieve groepskorting gegeven.

Wil je liever de kat uit de boom kijken en pas ‘s avonds bepalen of je inspringt dan kan dat natuurlijk ook, de toegang tot het Open Impro Podium ’s avonds kost slechts €5,-. Let op: alle toeschouwers kunnen meespelen, maar het aantal plaatsen in zowel de workshop als het Open Impro Podium is beperkt. Vanwege veiligheidsrichtlijnen van de brandweer mogen er maar 70 mensen tegelijkertijd in het theater. Het aantal toeschouwers wordt beperkt door het aantal deelnemers.

Plaats: Mirliton Theater (Boven Clarenburg 93-2, 3511 CS Utrecht)

Tijd: 1 december, 2013, 13.00 uur

Commentaren

commentaren

Laat een antwoord achter