fbpx
Oude website SpringinTheater
Workshops en Open Podium voor Improvisatietheater
Open Impro Podium

Lente_schaapImproviseren is net als  fietsen: je kunt het alleen leren door het te doen, en je wordt alleen beter door het veel te doen. De meeste theatergroepen die zich bezig houden met geïmproviseerd theater hebben helaas slechts een beperkt aantal voorstellingsmomenten per jaar, waarbij de momenten onder de spotlights ook nog gedeeld moeten worden met andere leden. Om meer vlieguren te maken is een speler genoodzaakt bij meerdere groepen te spelen, wat uiteraard naast voorstellingsuren ook doorgaans een extra vrije avond per week kost voor repetities. Dat is een tijdsinvestering die niet iedereen zich kan of wil permitteren.

In de wereld van de  (lichte) muziek bestaat het fenomeen van een open podium in vorm van jamsessions al zolang als de muziekvorm zelf, terwijl op het gebied van stand-up comedy inmiddels ook al een traditie bestaat. Dit is één van de redenen waarom het SpringinTheater in het leven is geroepen. Behalve het maken van meer podium-uren zijn improvisatiespelers van nature sociale dieren die graag nieuwe soortgenoten vaak en veel nieuwe soortgenoten leren kennen, zowel op als rond het podium. Niet voor niets zijn activiteiten als het NSK, NTT, het nationale Theatersportweekend, de Theatersportmarathon, het Internationaal Improvisatietheater Festival en het Nationaal Improvisatie Theaterfestival altijd snel volgeboekt. Improviseren is in hoofdzaak nieuwe dingen proberen, en samenspelen met nieuwe mensen is een goede manier om deze grenzen te verleggen. Het Springintheater biedt daarom de mogelijkheid om vaak te spelen, en jezelf uit te dagen door met (vooralsnog) onbekenden te spelen.

Toegang tot het Open Podium staat voor iedereen die de entree van €5,- betaald heeft open, en verplicht tot niets.  Iedereen in het publiek kan zich beperken tot de rol van toeschouwer, inspringen in een lopende scène wanneer deze dat nodig heeft of zelf een kick-off  geven voor een nieuwe act. Hierbij geldt dat ieder bestaand on ter plekke bedacht improvisatieformat (binnen redelijke grenzen) toegestaan is. Het Open Podium voorziet in een host die dit ter plaatse in goede banen leidt. Mensen die voorafgaand aan het Open Podium een goede aanloop willen nemen kunnen aan een voorafgaande thematische workshop deelnemen.

Plaats: Mirliton Theater, Boven Clarenburg 93-2, 3511 CS Utrecht (zie routebeschrijving)

Tijd: Iedere eerste zondag van de maand, 20.00 uur UPDATE: sinds het Mirlitontheater in 2017 voorgoed is gesloten zijn de Open Podia voorlopig opgeschort tot een goede nieuwe locatie is gevonden.

Entree: €5,- p.p. (contant en bij voorkeur gepast aan de kassa te betalen).