fbpx
Oude website SpringinTheater
Workshops en Open Podium voor Improvisatietheater
Mirliton Theater

Mirliton Theater

Podium Mirliton

Het podium vindt plaats in het fameuze Mirliton Theater in Hoog Catharijne. Sinds de bouw in 1973 is was dit lange tijd een broedplaats voor  iconen uit de Utrechtse kleinkunst zoals Herman Berkien en Tineke Schouten. Het theater is speciaal gebouwd voor Variété, een vorm van laagdrempelig theater met humoristische sketches en zang onder muzikale begeleiding van een pianist. Deze vorm van theater is ooit ontstaan als een beschaafde vorm van kroegvermaak, en heeft altijd altijd dicht bij het publiek gestaan.

In het Mirliton Theater is dit uitgangspunt nog steeds tastbaar in vorm van het lage verhoogde lijstpodium, de bar in de theaterzaal zelf en lage tafeltjes in variétéopstelling.  Nadat het theater sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw in onbruik raakte werd het lange tijd alleen gebruikt voor besloten mediatrainingen van politici. Nog steeds theater dus, maar beduidend minder onderhoudend.  Na een renovatie is de authentieke sfeer van de jaren zeventig hersteld, en worden er sinds december 2012 weer regelmatig muziek- en theateroptredens voor publiek verzorgd door een keur van artiesten en groepen.

Het Springintheater heeft bewust voor het Mirliton Theater als thuisbasis gekozen vanwege het podium en nabijheid van publiek en integrale bar. Daarnaast is behalve de theaterzaal ook de foyerruimte geschikt voor workshopactiviteiten. Wat het theatertje aan technische voorzieningen ontbeert maakt het ruimschoots goed met de authentieke sfeer.

Het Mirlitontheater ligt in Winkelcentrum Hoog Catharijne en is uitstekend bereikbaar vanuit het centrum van Utrecht , maar uit vanuit andere delen van het land vanwege de nabijheid van het Centraal Station en Parkeergarage Rijnkade (zie routebeschrijving).  Dit maakt het theater zeer geschikt als ontmoetingsplaats voor improspelers uit het hele land.

UPDATE: in de zomer van 2017 heeft het Mirliton de poorten voorgoed gesloten in verband met vorderende verbouwing van Hoog Catharijne. SpringinTheater is momenteel nog op zoek naar een geschikte locatie om de workshops en en open podia voort te zetten.