fbpx
Oude website SpringinTheater
Workshops en Open Podium voor Improvisatietheater
ImprovXL
Categorieën: Open Podium

Misschien wel voor het eerst in Nederland wordt een dappere poging gedaan om verschillende vormen van improvisatie bij elkaar te brengen in de hoop en verwachting een bijzondere kruisbestuiving teweeg te brengen. Wat begon als een idee voor een mediumoverstijgend Open Podium is inmiddels een heus mini-festival met grootste ambities geworden.

IMPROV XL is een festival voor iedereen die van improvisatie houdt, of daar graag kennis mee wil maken. Het festival komt tegemoet aan de behoefte van een groeiende groep kantelaars, vernieuwers en dwarsdenkers om samen te komen, geïnspireerd te worden en in een gezamenlijke flow nieuwe dingen te creëren.

I want you improvXL‘De enorme kracht van improvisatie wordt nog onderschat, terwijl juist het vermogen tot improviseren een essentieel onderdeel is van de huidige transitie naar nieuwe vormen van samenleven en organiseren.’ Aan het woord is Freek Zwanenberg, improvisatiepianist en één van de organisatoren. ‘IMPROV XL toont de wereld van mogelijkheden die zich opent als je, met behoud van al je kennis en vaardigheden, in het diepe springt en je intuïtie volgt.’ Need we say more? 🙂

In de middag worden improvisatieartiesten uit Utrecht en omstreken uitgedaagd om op het podium ‘multidisciplinair te jammen’. Impro-trainers uit de wereld van applied improv geven korte presentaties over hoe zij de kracht van improvisatie inzetten, artiesten van verschillend pluimage geven een geïmproviseerde acte de présence, en tussen de bedrijven door zijn er ook ‘open spaces‘ waarin ongeplande acts in kunnen springen. De bezoeker kan zich laven aan al deze kleurrijke facetten van improvisatie, gelijkgestemden ontmoeten, en naar believen participeren. Het blijft natuurlijk improvisatie!

Onder de deelnemers zien we uiteraard veel bijdragen van bekende theaterimprovisatoren, zoals Björn Hermans, Bram Martens, Hendrikje van Leest, Richard Roling en Jules Oomen, Gijs van Bilsen, Henk van der Steen, De Theatergasten, Marijn Vissers en ImproBattle, Ad-Just BouwmanDavid Groen en Remco KoffijbergTheatersportgroep Parnassos en André Besselink. Niet onvermeld mag worden de muzikale omlijsting door het Improv Collective van Freek Zwanenberg (initiator van ImprovXL). En dat zijn maar enkele namen van de vele bijdragers….

In de avond is er een ‘Megajam’, een experiment waarbij onder leiding van een dirigent zoveel mogelijk muzikanten en andere kunstenaars tegelijkertijd improviseren. Hierna kunnen bezoekers en artiesten een dansje wagen op de beats van improviserende DJ’s in samenspel met live muzikanten.

Plaats: Stairway to Heaven ( Mariaplaats 11-12, 3511 LJ Utrecht)
Datum: zondag 17 mei 2015
Tijd: 14.00 – 23.00 uur
Entree: gratis
Programmadetails: www.improvxl.nl
Facebook: op het gelijknamige Facebook-event wordt de meest actuele informatie verstrekt, handig dus om daar vrijblijvend aan te vinken als je deelneemt of aanwezig bent!

Commentaren

commentaren

Laat een antwoord achter