fbpx
Oude website SpringinTheater
Workshops en Open Podium voor Improvisatietheater
Mannen grappiger dan vrouwen
Categorieën: gastblog

Gevoel voor humor te trainen?

Humor mooi weer

Je hoort het vaak. Je hebt een goed gevoel voor humor. Of hij heeft geen gevoel voor humor.Of ironisch als je grap mislukt. ‘Jij hebt zeker geen gevoel voor humor’  Iedereen heeft gevoel voor humor. Het zou anders betekenen dat er mensen bestaan die nooit ergens om zouden lachen. Ze bestaan vast, maar dat heeft vast een moeilijke psychologische benaming waar een hoop medicatie bij te pas komt die dat ‘pretstofje’ in de hersenen toch aanmaakt. Ik ben geen psycholoog. Mocht een psycholoog dit lezen. Post vooral hieronder.

Of iedereen de mogelijkheid heeft om humor te creëren, dat is minder zeker. Om eens te bekijken hoe je humor zou moeten creëren is het eerst zaak om te definiëren wat humor nou eigenlijk is.  Hier is mijn definitie: Humor is het doorbreken van verwachtingen door een verrassende wending te geven aan een herkenbare situatie. Hoe verrassender de wending, hoe grappiger de uitkomst.hoort het vaak. Je hebt een goed gevoel voor humor. Of hij heeft geen gevoel voor humor.Of ironisch als je grap mislukt. ‘Jij hebt zeker geen gevoel voor humor’  Iedereen heeft gevoel voor humor. Het zou anders betekenen dat er mensen bestaan die nooit ergens om zouden lachen. Ze bestaan vast, maar dat heeft vast een moeilijke psychologische benaming waar een hoop medicatie bij te pas komt die dat ‘pretstofje’ in de hersenen toch aanmaakt. Ik ben geen psycholoog. Mocht een psycholoog dit lezen. Post vooral hieronder.

Humor is jammer genoeg wel net als kietelen, je kan jezelf niet aan het lachen maken. Je kan natuurlijk wel zelf inzien of iets grappig is als je het bedenkt.

In mijn humorworkshops lukt het nagenoeg iedereen om een lach te krijgen van andere deelnemers.  Betekent het dat iedereen er gevoel voor  heeft om humor te creëren? Nee. Jammer voor hen. Meestal is het zo dat de humorworkshop deelnemers zichzelf verrassen door iets te doen wat anderen niet van hen gewend zijn. Ze hebben dan vaak wel een opdracht van mij gekregen die hen er toe in staat stelt om iets onwennigs te doen. Daar komen we weer op het doorbreken van verwachtingen. De deelnemers doorbreken de verwachting die anderen hebben van henzelf.

In een workshop komt dan ook ‘onbedoeld’ grappige humor voor  en ‘bedoeld’ grappig. En de echte humor zit daar precies tussenin.

Onbedoeld;  het puur op intuïtie grappig uit de hoek komen   Bedoeld;  het bedenken van een grap en deze plaatsen.  Als je humor zou willen trainen moet je precies in het midden willen uitkomen.  Bedoeld op intuïtie grappig uit de hoek komen en de grap plaatsen.

Er zijn een hoop techniekjes om humor te trainen. Althans het technische gedeelte ervan. Dat is ook erg leuk om te doen. Het gaat vooral dan om contrasten en tegenovergestelden. Dit kan je heel rationeel benaderen en hiervoor hoef je geen gevoel voor humor voor te hebben.   Bijvoorbeeld: ‘Wat is een beroep waar je heel zorgvuldig voor moet zijn?’   ‘Wat is een beroep waar zorgvuldigheid totaal niet geboden is?’  Bedenk dat de een zich gedraagt als de ander en je hebt al een grap te pakken.  Op de plek van zorgvuldig kan je andere woorden invullen,  streng/ lief/ intelligent/ knap/ autoritair/volgzaam enz.  Post hieronder eens wat je hebt gecombineerd.  

Maar het echte ‘gevoel’ in gevoel voor humor ligt verborgen in degene die de grap maakt. De humor die iemand kan creëren heeft een sterke binding met wie hij of zij is als persoon. Zwartgallige humor, droge humor, leedvermaak, imitaties, ironie  In welke categorie valt jouw humor?  Ik heb een grote voorkeur voor ironie bijvoorbeeld.

Humor, 'Henk en Ingrid'

Voor het kunnen presenteren van een goede grap zijn we dus op zoek naar; quote mezelf;

Bedoeld op intuïtie grappig uit de hoek komen en de grap plaatsen.

Dat wil zeggen dat het contrast of de wending die jij aan de situatie wilt geven zo nauw verbonden moet zijn met jezelf dat je als het ware de grap ‘bent’ . Een cabaretier bijvoorbeeld die niet echt zijn grappen ‘leeft’ kan nog steeds goede grappen hebben maar alsnog komen ze niet over.  Overtuiging , zelfvertrouwen en in het hier en nu zijn belangrijke eigenschappen bij het ‘deliveren’ van de grap. Hier komt ook de beste ‘timing’ uit voort.

Dat is hetzelfde als je 100% geloofd dat Pierre Bokma Hamlet is, dat zegt veel over hoe hij het publiek door zelf te geloven in de omstandigheid, jouw laat geloven dat hij Hamlet is. Dat hoor je in zijn stem, zijn manier van reageren, het contact met de zaal en zijn medespelers.  Een grappenmaker wil jou ervan overtuigen dat zijn kijk op de wereld de grappigste is.  Heb je wel eens meegemaakt op een feestje dat iemand een grap aan het vertellen was maar totaal het contact met zijn omgeving verloor waardoor de grap doodviel, dat is dus precies wat ik niet bedoel…..

Zijn mannen grappiger dan vrouwen?  Het antwoord is nee. Er zijn wel meer grappige mannen dan vrouwen. Dat wel. Dat komt omdat mannen meer statusgericht zijn dan vrouwen. En humor is een manier om status te verwerven. Daarom doen mannen ook meer pogingen om grappiger te zijn en ‘trainen’ daar dus automatisch ook meer op.

Wat is jouw visie op humor? Wat is jouw definitie van humor? Wat is humor? Waar is het goed voor. Ik nodig je uit om de discussie hieronder aan te zwengelen.

Live Long and Funny!   Ad-Just  www.toadjust.nl

Zondag 13 december neem ik een aantal vormen van humor onder de loep in een workshop . ‘s Avonds is er een open podium om dit te presenteren. Check even de link hieronder als je hieraan wilt deelnemen. Ervaring is wel vereist.

https://old.springintheater.nl/aanmelden/reserveringsformulier-openimpropodium

NB: dit artiel is een doorplaatssing van het artikel dat Ad-Just Bouwman schreef ter gelegenheid voor deze workshop.

Commentaren

commentaren

Laat een antwoord achter