fbpx
Oude website SpringinTheater
Workshops en Open Podium voor Improvisatietheater
Marijn Vissers

Marijn VissersMarijn Vissers kwam zelf met improvisatietoneel in aanraking toen hij als sociotherapeut in een ziekenhuis voor politieke vluchtelingen met een zwaar traumatisch verleden de humor uit zijn leven zoek raakte. Hij leerde deze via improvisatie  weer te hervinden en merkte dat dit ook helend was voor de cliënten in het ziekenhuis. Hij besloot deze mogelijkheden als zelfstandig trainer in technieken uit het improvisatietheater uit te diepen, wat hem met zijn bedrijf Improphondo de hele wereld over gebracht heeft.

In Nederland was Marijn mede-initiatiefnemer van het internationaal improvisatiefestival in Amsterdam (jaarlijks in oktober/november), zette voor de Improacademie de opleiding ‘Train de trainers’ op en was hij initiatiefnemer en lange tijd organisator van het jaarlijkse landelijke Theatersportweekend.

Als improvisatietrainer en -acteur heeft Marijn met uiteenlopende groepen mensen gewerkt waarbij het creëren en werken met veiligheid binnen groepen één van zijn specialiteiten is. In een veilige omgeving kunnen individuele krachten binnen een groep tot hun recht komen. De laatste jaren is Marijn actief als improvisatie-trainer in binnen- en buitenland.  Zo bracht hij met het project Second Wave bijvoorbeeld in Gouda Marokkaanse jongeren en politie op speelse wijzer dichter tot elkaar. Hij heeft gewerkt in de townships van Johannesburg en Port Alfred (Zuid-Afrika) en in Riga (Letland), Armenië, Kazakstan, Turkije en Libanon met acteurs, amateurs en trainers. De internationale projecten waren bedoeld om trainers en acteurs op te leiden in improvisatietechnieken, zodat zij dit zelf naar hun eigen cultuur konden vertalen.

Marijn werkt de laatste jaren vooral met jongeren uit verschillende culturen en heeft met hen het improvistatieformat Theatre Battle ontwikkeld en Stichting ImproBattle opgericht waarvoor hij in 2008 de diversiteitsprijs door Movisie toegekend kreeg. Inmiddels verschijnen er landelijk groepen waarin jongeren van verschillende culturen elkaar vinden in improvisatie en hun achtergrond en diversiteit zichtbaar maken in een inspirerende performance.

Meer informatie:

www.improphondo.nl

www.improbattle.nl