fbpx
Oude website SpringinTheater
Workshops en Open Podium voor Improvisatietheater
Persbericht kickoff Springintheater
Categorieën: Aankondigingen

Vanaf oktober is Utrecht een nieuw theaterinitiatief rijker. In het onlangs heropende Mirlitontheater vindt vanaf oktober onder de noemer SpringinTheater iedere eerste zondag van de maand een Open Improvisatie Podium plaats. Op dit podium kunnen improvisatieacteurs van zonder vooraanmelding op het podium ‘inspringen’ bij een lopende scène of een nieuwe starten.

persbericht

Het Open Podium van het SpringinTheater is geheel gericht op improvisatietheater. Het is letterlijk en figuurlijk zeer laagdrempelig: iedereen in het publiek kan terplekke besluiten in één stap het podium op te stappen en mee te spelen. Het is in eerste instantie gericht op improvisatiespelers die zelf in een vaste groep spelen en het uitdagend vinden om met nieuwe, verrassende tegenspelers het podium op te stappen.

Om verzekerd te zijn van een solide baseline van spelers wordt de aftrap van ieder open podium genomen door een aantal scènes door ervaren theatersporters die de voorafgaande middag een gezamenlijke masterclass gevolgd hebben op een specifiek thema. Deze spelers worden gerekruteerd uit het nauw verweven netwerk van improvisatiespelers dat Nederland (en nabije omstreken) rijk is. Hoewel de beoefenaars van o.a. theatersport (in Nederland de meest bekende vorm van ‘short-form’ improvisatie) regelmatig contact hebben met spelers van andere groepen beperkt het werkelijk ‘samenspel’ met onbekende spelers zich tot dusverre vooral tot enkele grote jaarlijkse nationale evenementen. Het SpringinTheater biedt vanaf oktober een maandelijks terugkerende gelegenheid om nader kennis te maken met andere ervaren spelers.

Plaats van handeling is het Mirlitontheater, het intieme variététheatertje in Hoog-Catharijne dat 40 jaar geleden het vaste podium van Herman Berkien was. Naast deze Utrechtse kleinkunstenaar (o.a. bekend van het alternatieve volkslied ‘Als ik boven op de Dom sta’) hebben diverse andere artiesten (waaronder Tineke Schouten) hun eerste stappen op het podium gezet. Het Mirliton is één van de weinige theaters waar je kijkend naar voorstelling een drankje kunt bestellen. De prachtige originele bar uit de jaren ’70 blijft tijdens het Open Podium dan ook open zodat ook het publiek in beweging blijft en makkelijker ‘inspringt’.

In juni is een try-out van het concept gehouden, met als workshopthema ‘Humor’ dat door Ad-Just Bouwman verzorgd werd. Na deze geslaagde test gaat volgt 6 oktober de officiële kick-off van het SpringinTheater. Voor de komende drie maanden staat opnieuw een drietal thema’s geprogrammeerd waar drie vooraanstaande improvisatie ‘masters’ ieder een eigen stempel op het Open Podium zullen zetten.

PROGRAMMA

Locatie: Mirliton Theater, Hoog Catharijne, Boven Clarenburg 93-2, 3511 CS Utrecht
Masterclass: aanvang 13.00 uur, deelname €60,- (inschrijving: https://old.springintheater.nl/form)
Open Podium: aanvang 20.00 uur, entree €5,-
Uitgebreide informatie: www.springintheater.nl

Printbare versie van dit bericht: Persbericht Springintheater september 2013

Commentaren

commentaren

Laat een antwoord achter